top of page
Yazarın fotoğrafıErol Türkan

Spandeks İplik Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Öncelikle spandeks ipliklerin çıkış tarihini ve günümüze kadar ne şekillerde geldiğini bildiklerim doğrultusunda anlatmaya çalış­mak istiyorum.


Spandeks dediğimiz iplikleri kimyasal şekliyle adlandırmak istersek, po­liüretan elastomer lifler şeklinde geçmekte­dir. 1937 yılında Bayer tarafından bulunmuş ve sert haliyle birçok alanda deneyerek aşamalar kaydetmiştir. 1941’de lastiksi özellik kazandırılabilecek bir lif olduğu görülmüş ve 1967’lerde ise son haliyle Mobilon ismiyle ilk defa Japonya’da satışı yapılmıştır. 1977’de ise Kanebo tarafından Lubell markası adı altında devam etmiş ve isim değişikliği ya­pılarak Spantel olmuştur. Kimyasal olarak poliüretan esaslı lifler olduğundan dolayı USA tarafından spandex olarak isimlendiril­miştir. Spandeks lifler, ağırlığının % 85’i uzun zincirli sentetik polimerden meydan gelmiş, segmente poliüretandan elyaf şeklinde üre­tilmiş maddelerdir. Üretim esnasında kullanı­lan birkaç çekim yöntemi uygulanmaktadır. Dünya’daki bazı üreticilerin, üretim şekillerini şöyle sıralayabiliriz; kuru çekim, ıslak çekim, reaktif-kuru çekim, yaş-kuru çekim, eriyikten lif çekim. Spandeks ipliklerin tarihini ve üre­timi hakkında bilgiyi kısa tutmak istiyorum. Özelliklerine değinmek gerektiğini düşünü­yorum. Sonuç itibariyle ister Türkiye’e isterse Avrupa, Asya veya Amerika’da kumaş üre­timi yapan birçok firmanın spandeks kul­landığını biliyoruz. Fakat günümüzde nano teknoloji ile üretimi gerçekleşen bu ürünleri tanıyarak, üretimlerimizde ne kullandığımızı bilmemiz gerektiğini düşünüyorum.


Teknik Özellikler

A) Fiziksel Özellikler; 1- İncelik, 2- Uzunluk, 3- Parlaklık, 4- Spesifik yoğunluk, 5- Mukavemet, 6- Uzama ve esneklik, 7- Güneş ışığı ve hava­nın etkisi, 8- Statik elektriklenme, 9- Nem alma.

B) Kimyasal Özellikler; 1- Asitlerin etkisi, 2- Al­kalinlerin etkisi, 3- Ağartma maddelerinin et­kisi, 4- Boyama maddelerinin etkisi.

C) Isıl Özellikler, şeklinde sıralayabiliriz.

Merak eden okurlarımıza yukarıda saymış ol­duğum özelliklerin detaylarını açıklayabile­ceğimizi de belirtmek isterim. Fakat burada çok detaya girmek istemiyorum.

305 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Creora® Regen

GRS-certified 100% recycled spandex creora® regen is the first 100% recycled spandex made from reclaimed waste, which performs as well as...

2023 Denizli Piktech Tekstil Fuarı

9 - 11 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılacak olan 4. DENİZLİ PİKTECH TEKSTİL FUARI'nda Creora Spandeks Bayisi olarak yerimiz...

Comments


bottom of page